Uusia näkökulmia Niaan feministisen esitystaiteen avulla

Blauefrau_35jag.jpg

Kävin kokemassa feministisen teatteriryhmä Blaue Fraun 35 jag och några skådespelare (35 minää ja muutama näyttelijätär) Helsingin kaupunginteatterin Lilla Teaternilla. Työryhmä jakaa parin tunnin ajan omia kokemuksiaan näyttelijättärinä sekä miten heidän kokemuksia voi käytännössä hyödyntää feministisien periaatteiden mukaan toimivan internetin luomiseksi. Osallistujat saavat erilaisia kokemuksia riippuen omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan. Minä pääsin muun muassa detoxiin, Youtube-työpajaan, liikkumaan ja pohtimaan omaa rooliani sosiaalisissa medioissa.

Luoden maailmasta (internetistä) parempi paikka

Niin ja miten me voidaan luoda feminististen periaatteiden mukaan toimiva internet? No ottamalla sieltä omaa tilaa ja olemalla aktiivisia toimijoita. Kommentoimalla, tykkäämällä, käymällä rakentavaa keskustelua, kuuntelemalla mitä muilla on sanottavaa. Luoden hyvää ja hyväksyvää fiilistä. Hyväksymällä ihmiset ja heidän toimintansa. Yhdessä pisteessä saimme kokea livenä sen miltä tuntuu jos ei saa reaktioita, saa hymiön tai saa kommentin siihen mitä sanoo. Oli jännä huomata miten vahvasti nämä vaikuttivat tunteisiin live-tilanteessa. Toisaalta kyllä ainakin minulla nousevat tunnereaktiot samalla lailla kun pyörin ja postailen sosiaalisissa medioissa. Kommentit lämmittävät erityisen paljon mieltäni. Some on ihan oikeaa elämää.

Ajattelen itse, että tämä blogi, oma Instagram-tilini ja toimintani siellä sekä juuri avattu Youtube-tilini ovat oma tapani vallata internetistä pieni osa. Haluan nostaa esille sitä mitä liikkumisen ilo voi antaa elämälle; mitä se on antanut ja antaa minun elämälle. Haluan näyttää miten jokainen meistä voi liikkua omalla tavallaan, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. On vaan liikkumista ja liikkumisesta nauttiminen.

Nia on feministinen teko

Esityksessä minulle tuli selkeä aha-elämys. Se, että nautinto ja hyvä olo on lähtökohta kun liikumme on samalla feministinen teko. Ensisijainen tavoite ei ole tehdä oikein, näyttää hyvältä, olla nopea tms. mitä yhteiskunta kertoo meille olevan oikea tapa toimia ja olla. Ei ole kilpailua. On vaan oma keho, sen aistiminen ja hyvän olon ja nautinnon tuottaminen omaehtoisesti, välittämättä siitä miltä itse tai liike näyttää. Dance like nobody is watching. Tavallaan tämä ei ole yllättävää, mutta en ole koskaan ajatellut, että kyseessä oikeasti on feministinen teko.

Ja juuri tähän itse rakastuin Niassa aikoinaan. Oli vapauttavaa liikkua muiden ihmisten kanssa samalla tavalla kuin olin tehnyt pitkään jo kotona. Minun ei tarvinnut miettiä miltä näytän, liikunko oikein, oikeassa tahdissa. Näytänkö hyvältä. Sain vaan liikkua, nauttia siitä ja musiikista. Siksi Nia on myös pysynyt elämässäni. Ja ihanaa, mennä esitykseen, joka herättää ajatuksia ja tunteita todellisesta elämästä ja myös antaa välineitä minulle siihen, miten minä voin jatkossakin toimia! Ja kun pääsin kotiin oli jotenkin rento, lämmin, luottavainen olo. Taide on <3 

Jos sinun mielenkiintosi tai uteliaisuutesi esitystä kohtaan heräsi, ehdit vielä kokea esityksen 19.2. tai 20.2. Molempina päivinä sekä klo 18 ja klo 20. Hanki liput täältä. Ja hei, jos kieliasia mietityttää niin ei hätää! Siellä on käytössä ruotsi ja enkku samanaikaisesti.